неделя, 4 декември 2011 г.

Растежният хормон увеличава образуването на костна маса при жени със затлъстяване

В ново проучване, представено тази седмица по време на годишната среща на радиационното общество на Северна Америка (RSNA), субституацията с растежен хормон в продължение на шест месеца бе доказано, че увеличава образуването на костно вещество при жени с абдоминално затлъстяване.

"Това е първият път, в който ефектите на растежния хормон върху костите е проучена при хора със затлъстяване", казва водещият автор на изследването, Мириам А. Bredella, MD, рентгенолог в Massachusetts General Hospital и асистент по радиология в Харвардското медицинско училище в Бостън. "Растежният хормон е изключително важен за здравето на костите, а жените с увеличени мазнини в областта корема имат по-слаби кости и намалени нива на растежен хормон."

Според Центровете за контрол на заболяванията и превенция (CDC), около една трета (33,8%) от възрастните в САЩ са с наднормено тегло. CDC определя затлъстяването като индекс на телесната маса (BMI) 30 или повече. Затлъстяването се свързва с много здравословни проблеми, включително сърдечно-съдови и ставни заболявания, диабет, висок холестерол, астма и сънна апнея.

В предишно проучване, д-р Bredella установява, че жените с излишък от мастна тъкан са изложени на повишен риск за загуба на костна маса. За целите на това проучване, изследователите изследват приема на хормон на растежа при жени, който се оказва, че ще увеличи образуването на кост.

Като заключение

Терапията с растежен хормон увеличава образуването на костна тъкан и мускулна маса и намалява мастната тъкан при жени със затлъстяване и развиваща се остеопороза.
Повишена мастна тъкан е рисков фактор за загуба на костна маса.
Растежният хормон също намалява сърдечно-съдови маркери за риск, като например холестерол.