понеделник, 30 ноември 2009 г.

Ендокринология - наука за жлезите с вътрешна секреция

Ендокринологията е наука за жлезите с вътрешна секреция. Това са жлези, които секретират своите продукти, наречени хормони, директно във кръвта. По този начин се регулира функцията на редица органи и системи от органи. Нека вземем пример с инсулина, чиято секреция намалява нивата на кръвна захар, потиква организма към синтезата на белтъци, мазнини, въглехидрати и нуклеинови киселини и мн. други.
Навлязли в кръвта хормоните достигат до таргетните системи и органи, където се свързват с специфични клетъчни молекули, наречени рецептори. Свързването с рецепторите води до промяна на структурата им и до редица каскадни реакции, които завършват с промяна функцията на клетката, а като цяло и на органа.
Нарушението на хормоналния баланс води до заболявания, които са предмет на науката ендокринология. Да вземем най-баналния пример - диабета, който е резултат от недостиг на инсулин. Недостигът може да се развие в резултат на липса на инсулин (диабет I тип) и в резултат на нечувствителност на рецепторите, което пак води до относителна недостатъчност на инсулиновата продукция.
Ендокринологията се занимава също с голям брой заболявания, от които най-голямо значение имат затлъстяването, заболяванията на щитовидната жлеза, на надбъбречните жлези (напр. Cushing и Адисон), на хипофизата, на половите жлези - тестиси и яйчници, на околощитовидните жлези и още. В общи линии всеки клон на медицината има допирна точка с ендокринологията, която се явява част от вътрешните болести.